Delphi opereert momenteel onder bescherming tegen een faillissement (het zogenoemde Chapter 11 van de Amerikaanse wetgeving) en had de deadline voor overeenstemming met de vakbonden gesteld op 16 december. Het gaat om de betaling van de 33 duizend fabrieksarbeiders. Van deze 'blue collars' wordt onder meer verwacht dat zij maar liefst tweederde van hun loon inleveren. Zij reageerden boos en wezen op de bijna vijfhonderd miljoen dollar die aan bonussen is aangeboden aan honderden hogere managers. De datum van 16 december is nu uitgesteld tot 20 januari omdat GM het bedrijf de hand reikt door tijdelijk af te zien van eerder bedongen prijsverlagingen op de componenten. GM verkeert zelf in grote problemen maar doet dit omdat het in de toelevering extreem zwaar getroffen zou worden als Delphi-arbeiders gaan staken en de boel plat gaat. GM heeft in 2004 voor naar schatting vijftien miljard dollar bij Delphi aan componenten gekocht. Delphi verklaart in de zakenkrant Financial Times dat ze zich nu meer tijd gunt om met de bonden tot overeenstemming te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding