De beslissing is genomen door Wolfgang Bernhard, de chef van de Volkswagen merkengroep, en Adrian Hallmark (nieuwe chef van VW in Noord-Amerika). VW zal zich focusen op een rol als volumemerk in de Verenigde Staten, schrijft Automotive News Europe. In Europa blijft de auto overigens wel op de markt. Er is zelfs een opvolger toegezegd voor in het jaar 2007. Die zal weer in Dresden worden gebouwd. In Nederland heeft VW in de eerste tien maanden van dit jaar slechts vijftig stuks van de Phaeton verkocht. Dat staat in schril contrast met de Audi A8 (250 stuks) of de BMW 7-serie (275 eenheden). De VW Touareg, ook erg duur, is een stuk succesvoller: ruim vijfhonderd stuks.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding