Sinds Porsche met 18,6 procent de grootste aandeelhouder werd van Volkswagen AG is er trammelant over de positie van Piëch. Hij is namelijk (privé) grootaandeelhouder van Porsche en in zakelijke kring wordt gesproken over belangenverstrengeling. Het Amerikaanse beleggingsfonds (Tweedy Browne) maakt zich grote zorgen over de ‘corporate governance’ bij Volkswagen. Porsche is bovendien van plan haar twee hoogste functionarissen (de ceo en de cfo) voor een functie in de rvc van VW te nomineren. Tweedy Browne zou met andere beleggers overleggen in een poging Piëch te dwingen op te stappen, schrijft de zakenkrant Financial Times. Veel ‘prominente zakenlieden’ maken zich zorgen over het imago van Duitsland als plek om zaken te doen. Piëch heeft nogmaals de knuppel in het hoenderhok gegooid toen hij de vertegenwoordigers van de werknemers in de rvc steunde door de benoeming van de nieuwe personeelschef van Volkswagen erdoor te drukken. Die kandidaat (Neumann) was niet de keuze van ceo Bernd Pischetsrieder en ook niet van de vertegenwoordigers van de aandeelhouders. Binnen VW gonst het nu van de geruchten dat er veranderingen in het management aanstaande zijn nu Pischetsrieder dus is overstemd door Piëch bij de aanstelling van de personeelschef. Bernd Pischetsrieder heeft zelf verklaard dat hij blijft, aldus Financial Times. De aandelen van VW zijn de laatste tijd tien procent in waarde gedaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding