Afgelopen vrijdag is de deal met de bond bekendgemaakt. De senioren hoeven vanaf hun 58,5ste niet meer te werken en krijgen bijna hun volle nettosalaris doorbetaald tot aan hun pensioen op 62-jarige leeftijd. VW wil tussen de tien- en dertigduizend van de ruim honderdduizend banen in West-Europa schrappen en ziet in de deal een mogelijkheid werknemers vrijwillig te laten opstappen. Alle medewerkers van VW die 55 worden voor het jaar 2009 kunnen deelnemen aan het plan. Ze krijgen vanaf hun 55ste jaar een lager brutosalaris maar ongeveer hetzelfde nettosalaris. Ze werken vervolgens drieënhalf jaar en gaan dan met 58,5 jaar met hetzelfde geld naar huis tot hun pensioen op hun 62ste. VW verwacht dat zeer veel medewerkers van de regeling gebruik zullen maken. Het voordeel voor Volkswagen is dat het maar 65 procent van de normale bruto kosten betaalt. Overheidssubsidies zorgen voor een aanvullende twintig procent. De Duitse regering heeft al aangekondigd de subsidieregeling die hiervoor zorgt in de toekomst te zullen stopzetten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding