Het Japanse Toyota Motor Corporation heeft in het laatste kwartaal van 2005 de winst met 34 procent zien stijgen. Solide omzetresultaten op de Noord-Amerikaanse markt en een lagere yen-koers zorgden ervoor dat zowel de omzet, de operationele winst als de nettowinst op nieuwe records uitkwamen. Met deze cijfers lijkt Toyota hard op weg om voor het tweede achtereenvolgende jaar een recordwinst te boeken over het fiscale jaar dat eindigt op 31 maart, denkt de Dow Jones Nieuwsdienst op Beurs.nl. De grootste autoproducent van Japan zag de winst toenemen tot 2,79 miljard euro, tegen 2,08 miljard euro een jaar eerder. Toyota's robuuste groei staat in schril contrast met de ontwikkeling van Amerikaanse concurrenten als General Motors (GM) en Ford. Die hebben beide te maken met tegenvallende verkopen en hoge kosten. Door de sterke resultaten gaat Toyota wereldwijd een aantal nieuwe productiefaciliteiten bouwen, inclusief in de VS, waar Ford en GM juist in de productie gaat snijden. Veel analisten verwachten dan ook dat Toyota in 2006 in volumes de grootste automaker ter wereld wordt. Een positie die het dan overneemt van GM. Dit ondanks het gevecht van GM om cruciale nieuwe markten zoals de Chinese aan te boren. De wereldwijde omzet van Toyota in het fiscale derde kwartaal kwam uit zo'n 35 miljard euro, vijftien procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de operationele winst met veertien procent toenam. Toyota's sterke resultaten komen nadat de andere Japanse automakers Honda en Nissan ook goede resultaten wisten te rapporteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding