Grootaandeelhouder Kirk Kerkorian eiste kort geleden van GM dat het zijn verliesgevende Zweedse dochter maar weg moest doen. Maar hij zou die eis nu hebben laten vallen, aldus vice-president Bob Lutz van GM (foto). Op de vooravond van de autosalon van Genève verklaarde Lutz dat hij aan Jerry York, de zetbaas van Kirkorian in de raad van commissarissen van GM, heeft uitgelegd hoe Saab tegenwoordig deel uitmaakt van het global production system van het GM-concern. “Er bestaat geen Saab meer dat je kunt verkopen. Het zou hetzelfde zijn als dat je zegt dat er te veel eieren in een omelet zitten en dat er een paar uitmoeten.” York zou het er nu mee eens zijn dat Saab (en Hummer) toch binnen GM moeten blijven. Maar een woordvoerder van York wilde dat niet bevestigen, aldus de zakenkrant Financial Times. Saab gaat de nieuwe (kleine) Cadillac bouwen in Trollhättan en de productie van de nieuwe versie van de 9-3 gaat naar Opel in Duitsland. Saab gaat haar gamma uitbreiden met een suv-crossover in 2008. En een nieuwe kleine auto zou worden overwogen. York eiste vorige maand dat GM de merken Saab en Hummer zou dumpen om zich te focussen op de Amerikaanse merken die in zwaar weer verkeren. GM maakte vorig jaar vijfenhalf miljard dollar verlies.