Het Zuid-Koreaanse merk trekt 1,2 miljard dollar uit voor de bouw van zijn eerste Amerikaanse fabriek. Die komt in de staat Georgia. Net als Hyundai heeft Kia een relatief kleine thuismarkt en is het bedrijf gevoelig voor een ongunstige wisselkoersverhouding tussen de Zuid-Koreaanse won en de dollar. Kia wil in 2006 in Noord-Amerika vijftien procent meer auto’s verkopen (350 duizend) en geleidelijk doorgroeien naar 800 duizend auto’s in 2010, aldus Auto Internationaal. De nieuwe Kia-fabriek, die in 2009 klaar moet zijn, krijgt een capaciteit van 300 duizend auto’s en biedt werk aan 2.500 man personeel. Concerngenoot Hyundai beschikt reeds over een Amerikaanse fabriek, in de staat Alabama. Daar worden de Sonata en Santa Fe gebouwd. Het is nog niet bekend welke modellen Kia in Georgia zal gaan bouwen, maar vermoedelijk gaat het om de MPV Grand Carnival en een nog te introduceren grote pick-up. Eind dit jaar gaat de Slovaakse fabriek van Kia open, waar in 2008 200 duizend middenklassers van de band moeten rollen en het jaar daarop 300 duizend exemplaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding