De grootste autoproducent ter wereld neemt deze last op in het laatste kwartaal van 2005. De publicatie van het jaarverslag wordt voorlopig uitgesteld, aldus een bericht in Het Financieele Dagblad. Het totale verlies voor 2005 komt daarmee op 10,6 miljard dollar. In januari werd nog een verlies van 8,6 miljard gerapporteerd. De boekhoudkundige fouten zijn gemaakt in de jaren 2000 tot en met 2004 bij de financiële verslaglegging van de hypotheekactiviteiten bij GMAC, de financiële tak van het concern. GMAC staat overigens te koop. De resultaten over die jaren moeten worden herzien en verwerkt in het resultaat van 2005. GM zit al diep in de problemen en heeft een ingrijpende reorganisatie aangekondigd, waarbij twaalf vestigingen dichtgaan en dertigduizend banen verdwijnen. Het concern liet donderdag weten voor die reorganisatie niet 1,4 miljard maar 1,7 miljard dollar opzij te zetten. Verder blijken de verplichtingen die GM heeft tegenover Delphi, voormalig dochterbedrijf en de grootste toeleverancier van het autoconcern, niet 2,3 miljard te bedragen, maar 3,6 miljard. De verplichtingen behelzen onder meer de sociale voorzieningen voor voormalig GM-personeel dat met Delphi meeging toen dat bedrijf werd verzelfstandigd. Delphi verkeert op het ogenblik in surseance, een lot dat GM volgens menigeen ook beschoren zal zijn. Het kredietbeoordelingsbureau Standard and Poor's liet onlangs weten dat GM nog maar weinig tijd rest om zijn verliezen weg te werken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding