AM schreef pas geleden dat volgend jaar Porsche met een nieuw groot eigen museum komt. En het kolossale ‘Mercedes-Benz Welt’ opent 20 mei zijn deuren. Van Volkswagen kent u de gigantische Autostadt in Wolfsburg. BMW is al druk aan het bouwen aan zijn nieuwe ‘Erlebniszentrum’ BMW Welt (zie www.bmw-welt.com ) in thuisstad München. In 2007 gaat het open, maar BMW wil graag dat in juni al, voor de WK Voetbal, de enorme contouren zichtbaar zijn om indruk te maken op die stromen voetbalfans. Het complex ligt op een steenworp afstand van het – net gerenoveerde – markante BMW-hoofdkantoor met die overal bovenuit torende vier cilinders. Het ontwerp is van het gerenommeerde Weense architectenduo Coop Himmelblau, dat ook tekent voor het Groninger Museum. En bezig is aan het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Dure jongens, die Weense architecten. BMW trekt dik honderd miljoen euro uit aan bouwkosten, exclusief de grond. En straks hebben er tweehonderd man werk. Het BMW-gebouw, waar je je eigen nieuwe BMW desgewenst kunt afhalen, krijgt een golvend en zwevend dak vol met zonnepanelen voor de energievoorziening. De ruimte eronder is honderdtachtig meter lang en dertig meter hoog. Het centrum krijgt ook een theater, vergader- en congreszalen, een handvol restaurants. Voor kinderen en tieners is er een vermaakcentrum met de naam ‘Junior Campus’. BMW verwacht elk jaar een miljoen bezoekers te trekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding