Ford presenteerde kwartaalcijfers die minder slecht waren dan de analisten hadden verwacht. Dit komt vooral door de goede resultaten in Europa en door de ‘premium brands’. Die hebben geholpen om de Noord-Amerikaanse herstructurering te kunnen bekostigen. Al met al heeft dat geresulteerd in het kleinste verlies van de afgelopen vijf kwartalen. Ford boekte over 2006 nog een verlies van 12,7 miljard dollar, het grootste ooit in zijn geschiedenis. Maar het eerste kwartaal van 2007 leverde een verlies op van slechts 282 miljoen dollar. Ford Europe boekte een winst van 219 miljoen dollar en de Premier Automotive Group (Jaguar, Land Rover, Volvo) boekte een recordwinst van 402 miljoen dollar in het eerste kwartaal. Ford schrapt 45 duizend banen om in evenwicht te komen met zijn dalende marktaandeel in de VS. Topman Mulally heeft in Financial Times weer bevestigd dat hij plannen heeft om een kleine wereldauto te bouwen in één nader te bepalen fabriek.