Brussel stelt voor vanaf 2012 fabrikanten die niet aan de gestelde eisen voldoen een boete op te leggen. In 2012 zelf wordt een boete voorgesteld van 20 euro voor elke gram C02 boven de limiet van 130 gram per kilometer. Die boete moet in drie jaar tijd oplopen tot 95 euro per gram. De limiet werkt als gemiddelde voor het hele modellengamma van een fabrikant. Die kan zijn modellen 'poolen', zowel binnen de eigen stal als met andere automakers, om zo onder de grens te blijven. Uiteindelijk wil de Commissie naar een gemiddelde uitstoot van 120 gram/km. Milieucommissaris Stavros Dimas: ''Personenauto's veroorzaken ongeveer 12 procent van de totale uitstoot aan CO2 in de EU en de emissies vanuit het wegverkeer nemen voortdurend toe. Het doel van deze wetgeving is om de CO2-uitstoot van auto's te beperken als bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering.''