Ferdinand Piëch heeft in de rechtbank verklaard op geen enkel moment op de hoogte te zijn geweest van misbruik van onkostenvergoedingen door de ondernemingsraad. “Als ik het had geweten zou ik het fel bestreden en afgeschaft hebben”, zei hij volgens een bericht in Automobilwoche. De zeer machtige Piëch (70) is nu de voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen maar was in de tijd waarin de Volkert-zaak speelde (1993 – 2002) de ceo van Volkswagen AG. Het ging er nu om erachter te komen of hij op de hoogte was van de omkoopactiviteiten van Volkswagen. Volkert heeft namelijk in de reeks van jaren ongeveer 2,5 miljoen euro aan illegale betalingen van Volkswagen ontvangen in ruil voor een goede verhouding tussen de ondernemingsraad en Volkswagen. OR-voorzitter Klaus Volkert staat hiervoor nu terecht, evenals Joachim Gebauer, een voormalige VW-personeelschef. Peter Hartz, die destijds als lid van de raad van bestuur van Volkswagen eindverantwoordelijk voor het personeelbeleid was, is in een eerder stadium al veroordeeld in verband met deze zaak. Piëch stond niet terecht maar was getuige in de zaak. Maar zijn verklaringen zouden wel tot een rechtzaak tegen hem kunnen leiden als eruit blijkt dat hij wel degelijk op de hoogte was van de betalingen. Piëch heeft dat altijd ontkend maar hij staat erom bekend dat hij altijd van alle details in het bedrijf op de hoogte was.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding