GM heeft bekendgemaakt dat het in 2007 precies 9.367.524 auto’s en trucks heeft verkocht. Toyota heeft al eerder verklaard dat het 9,37 miljoen eenheden heeft afgezet maar wil geen exact getal noemen. Toyota haalde GM in het eerste kwartaal van 2007 in nadat die 77 jaar lang de wereldleider is geweest. Maar de Amerikanen kwamen terug, met name door succes in India, China en Brazilië. Toyota is natuurlijk wel de onbetwiste financiële kampioen. Zijn marktwaarde is met 151 miljard dollar tien keer zo groot als die van GM wiens financiële situatie uiterst onstabiel blijft. De strijd om de eerste plaats wordt vooral getriggerd door de positie op de markt in de VS. Toyota verkocht daar vorig jaar 2,62 miljoen auto’s, vijftig jaar nadat het merk voet aan Amerikaanse wal zette. GM daarentegen verkoopt nu nog maar 3,8 miljoen eenheden op zijn thuismarkt, terwijl dat dertig jaar geleden nog meer dan zeven miljoen was. Toyota haalde vorig jaar Ford al in op de Amerikaanse markt. Toyota verkoopt nog maar 24 procent van zijn auto’s op zijn eigen Japanse thuismarkt. Daar gaat het sowieso niet best, de autoverkoop is daar op het laagste punt beland van de afgelopen 25 jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding