Algemeen directeur Cor Baltus onderstreept dat het een Nederlands initiatief is waar de hele organisatie achter staat. “Wat je neemt, geef je terug,” is het motto. Deze milieucompensatie geldt voor een jaar. De Kia-rijder heeft daarna de keus of hij/zij dit initiatief wil verlengen. “Maar er zijn ook dealers die al hebben aangegeven die compensatie met twee jaar extra te verlengen.” Aan de aangeplante Jatrophastruiken groeien noten die uiterst geschikt zijn om olie uit te winnen. Dertig procent van de noot levert brandstof op, die aangelengd kan worden met de huidig gebruikte brandstoffen. Trees for travel is verantwoordelijk voor de aankoop en aanplant van de struiken in Mali. De struiken worden door lokale boeren beheerd en geoogst die ook de eigenaren van de planten worden. Op de uitgekozen schrale grond in Mali gedijt alleen de jatrophastruik, volgens Bart Steenhuijsen Piters van het Koninklijk Instituut van de Tropen, die het project begeleid. “Deze aanplant ontneemt geen agrarische grond aan de voedselvoorziening.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding