Dat zegt een studie van het Center Automotive Research (CAR). De oorzaken liggen bij de hoge loon-, energie- en transportkosten en bij de ongunstige wisselkoersen door de dure euro. Steeds meer productie zal in de richting van de opkomende markten verplaatsen. ‘Met de auto’s verplaatst ook het werk van BMW, Audi en Mercedes naar het buitenland’, aldus onderzoeker Dudenhöffer. Op dit moment wordt ongeveer eenderde deel van de Duitse auto’s nog daadwerkelijk in Duitsland gebouwd. Bij Volkswagen werd 34,7 procent van de wereldwijd geproduceerde auto’s in het thuisland gefabriceerd. Bij Audi is het nog tachtig procent maar Seat en Skoda worden compleet buiten Duitsland gebouwd. BMW en Mercedes zitten met 73 procent nog redelijk hoog. Ford Europe komt aan 47 procent, Opel nog niet eens aan dertig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding