De rechtbank in Braunschweig achtte bewezen dat de ex-OR-voorzitter Volkert zich schuldig heeft gemaakt aan uitlokking tot en medeplichtigheid aan kwade trouw en aan overtreding van de wet op de ondernemingsraden. Volkert is de eerste die echt de cel in gaat in deze zaak van smeergeld, snoepreisjes en prostituees. Volgens de rechtbank is bewezen dat hoofdverdachte Volkert ten onrechte bijna twee miljoen euro aan bonussen heeft ontvangen en aangenomen. De voormalige personeelschef van VW, Klaus-Joachim Gebauer, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Van Gebauer staat vast dat hij (op aanwijzing van Hartz) de snoepreizen organiseerde en betaalde, zegt de rechtbank. Gebauer zou opdracht hebben gekregen ‘royaal’ te zijn tegen de machtige personeelsvertegenwoordiger. Twee jaar geleden werd duidelijk dat er bij VW sprake was van corruptie. Op gezag van Peter Hartz, lid van de raad van bestuur van Volkswagen AG, bleken leden van de ondernemingsraad te zijn omgekocht met geld, snoepreizen en bezoek aan prostituees. Volkswagen verwachtte als tegenprestatie een soepele opstelling van de OR-leden. Peter Hartz werd vorig jaar januari veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van ruim vijfenhalve ton. Maar ook Hartz had destijds nog weer een baas, namelijk Ferdinand Piëch die toentertijd de ceo van Volkswagen was (en nu de voorzitter van de raad van commissarissen). Maar Piëch heeft in deze zaak verklaard dat hij geen enkel moment van de zaak af wist. Hij hield zich niet met dit soort details bezig.