Dat meldt het Duitse vakblad Automobilwoche. Op een personeelsbijeenkomst vergeleek Osterloh de Porsche-baas met Napoleon, de Franse veldheer die zichzelf tot keizer kroonde. Het aaneensmeden van Volkswagen en Porsche zou meer en meer gaan lijken op een vijandige overname. Wiedeking is tegen een nieuwe Volkswagenwet (de oude werd door de EU verboden) en stelt zich daarmee tegen de personeelsvertegenwoordiging. Hij zou ook een akkoord blokkeren over het medezeggenschap van Volkswagen in de nieuwe Porsche Holding SE. Tegenover twintigduizend medewerkers liet Osterloh weinig heel van Wiedeking. Alleen de naamgeving van de nieuwe holding al, die zou toch op z’n minst Volkswagen en Porsche Holding SE moeten heten. De OR-voorzitter ervaart de naam als een belediging. Ook de vestigingsplaats (Stuttgart-Zuffenhausen, bij Porsche dus) vindt Osterloh merkwaardig gekozen. “Waarom niet in Niedesachsen? De meeste werknemers uit de nieuwe holding werken in dit deel van Duitsland.” Bij Porsche geeft men geen commentaar maar men is niet gelukkig met de situatie. Wiedeking zou de definitieve overname van Volkswagen door Porsche geruisloos hebben willen laten verlopen. Inmiddels dreigt een politieke strijd nu ook de minister van justitie van Niedersachsen, Brigitte Zypries, met een voorstel voor een nieuwe Volkswagenwet is gekomen dat Wiedeking totaal niet zint. Volgens analist Ferdinand Dudenhöffer is het een cultuurstrijd. De ondernemingsraad van Volkswagen zou terug in de oude tijd willen en Wiedeking is ‘de toekomst’. De aanvallen op Wiedeking zouden verkeerd zijn. “Het gaat erom Volkswagen internationaal concurrerend te maken. Wiedeking daarmee in de weg zitten, is schieten in eigen voet.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding