Volkert (65), ex-voorzitter van de ondernemingsraad van Volkswagen, is vanwege het aannemen van steekpenningen en persoonlijke verrijking onlangs veroordeeld tot twee jaar en negen maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De verdediging vindt dat er sprake is van klassejustitie en had om vrijspraak gevraagd, zo meldt auto motor und sport. Volkert kreeg zijn extra miljoenen en snoepreizen op last van Peter Hartz, die in de raad van bestuur van Volkswagen verantwoordelijk was voor het personeelsbeleid en een goede verstandhouding met de OR wilde ‘kopen’. Diezelfde Hartz werd in januari vorig jaar in deze zaak veroordeeld tot ‘maar’ twee jaar voorwaardelijk en een geldboete van 575 duizend euro. Hij hoefde dus niet daadwerkelijk het gevang in. Maar ook de aanklager heeft in het geval van Volkert beroep aangetekend want die had namelijk drie jaar en negen maanden tegen hem geëist. In het geval van VW-personeelschef Gebauer vroeg de verdediging ook vrijspraak omdat hij weliswaar alle betalingen deed en ‘lustreizen’ organiseerde, maar uitsluitend handelde in opdracht. Hem was opgedragen (door Hartz) de top van de OR ‘royaal’ te behandelen. Volgend de advocaat had Gebauer daarmee geen keus. Gebauer kreeg een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De aanklager vroeg om een jaar en acht maanden gevangenisstraf maar zal in Gebauers geval niet in hoger beroep gaan.