Ford en Tata hebben gisteren de overeenkomst getekend dat de luxe merken voor 2,3 miljard dollar (1,45 miljard euro) van eigenaar wisselen. Ford heeft vandaag de formele aankondiging gedaan. Ford verkoopt de beide 'geweldige' premiummerken omdat topman Alan Mulally zijn bedrijf meer wil richten op de activiteiten op zijn kernmarkt, de VS. Tata kreeg steun van Unite, de belangrijkste vakbond van medewerkers van Jaguar en Land Rover, toen het vertrouwen uitsprak in het huidige management van beide bedrijven en in het huidige vijfjarenplan. Tata heeft toegezegd dat de drie fabrieken en de twee ontwikkelingseenheden tenminste tot 2011 open zullen blijven. De overeenkomst bevat ook een deal over de levering in de toekomst van motoren en transmissies ('powertrains') en andere onderdelen van Ford-fabrieken. Alle benzinemotoren komen uit de Ford-fabriek in het zuiden van Wales. De diesels komen uit Ford Dagenham in het oosten van Londen. Ook zal Ford Motor Credit Co. nog een jaar lang financieringen blijven verzorgen voor dealers en klanten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding