Europese Commissie wil block exemption afschaffen

Een rapport voor de Europese Commissie ziet geen goede reden om de regels van de block exemption (Monti) na 2010 te vernieuwen.

De block exemption regulation (BER) loopt af in 2010. Wat erna gebeurt, kan de verhouding tussen fabrikanten en dealers drastisch veranderen. Volgens een rapport dat Automotive News Europe zou hebben ingezien, is de commissie voor een beëindiging van de nu geldende uitzonderingsregeling. Dat zou betekenen dat de autoindustrie geconfronteerd wordt met dezelfde regels die voor alle andere industrieën gelden.   ‘Er lijkt geen steekhoudende reden om een vervanging van de regeling te overwegen”, aldus een document dat is geschreven door Paolo Cesarini. Hij is het hoofd van de unit die zich bezighoudt met de autosector. Op het moment zou er geen bewijs zijn dat de markt niet functioneert of dat de consument schade ondervindt en dat een voortzetting van de regeling rechtvaardigt, zo stelt men.    De BER werd in 2002 geïntroduceerd om betere concurrentie te bewerkstelligen binnen de EU.  De Europese Commissie zal volgend jaar een definitieve beslissing nemen over de regeling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Europese Commissie wil block exemption afschaffen - Automobielmanagement.nl

Europese Commissie wil block exemption afschaffen

Een rapport voor de Europese Commissie ziet geen goede reden om de regels van de block exemption (Monti) na 2010 te vernieuwen.

De block exemption regulation (BER) loopt af in 2010. Wat erna gebeurt, kan de verhouding tussen fabrikanten en dealers drastisch veranderen. Volgens een rapport dat Automotive News Europe zou hebben ingezien, is de commissie voor een beëindiging van de nu geldende uitzonderingsregeling. Dat zou betekenen dat de autoindustrie geconfronteerd wordt met dezelfde regels die voor alle andere industrieën gelden.   ‘Er lijkt geen steekhoudende reden om een vervanging van de regeling te overwegen”, aldus een document dat is geschreven door Paolo Cesarini. Hij is het hoofd van de unit die zich bezighoudt met de autosector. Op het moment zou er geen bewijs zijn dat de markt niet functioneert of dat de consument schade ondervindt en dat een voortzetting van de regeling rechtvaardigt, zo stelt men.    De BER werd in 2002 geïntroduceerd om betere concurrentie te bewerkstelligen binnen de EU.  De Europese Commissie zal volgend jaar een definitieve beslissing nemen over de regeling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding