Audi loopt geen gevaar door Porsche

Audi-chef Rupert Stadler ziet geen problemen door de geplande overname van Volkswagen AG door Porsche. Dat wil overigens een heel dikke vinger in de pap.

Er is geen productoverlapping bij Porsche en Audi, stelt de baas van Audi. De minister-president van de deelstaat Niedersachsen, Christian Wulff, maakt deel uit van de raad van commissarissen van Volkswagen AG en is een beetje bang voor vergaande bemoeienissen van Porsche. Die zou zich kunnen bemoeien met de modelpolitiek van Audi ten gunste van Porsche, zo redeneert Wulff in het dagblad Die Welt. Hij vreest dat Porsche-chef Wiedeking een overname wil realiseren waarin Porsche alle macht heeft, een zogenaamd ‘Beherrschungs- und Gewinnabführungsvertrag’. Daarmee voorkomt men dubbele belastingen over de winstafdracht van dochteronderneming aan het moederbedrijf. Op de VW-aandeelhoudersvergadering van 24 april wil Porsche het voor elkaar krijgen dat de daarvoor noodzakelijke meerderheid van tachtig procent wordt verlaagd naar 75 procent om vervolgens zijn aandeel in Volkswagen te verhogen van de 31 procent van nu naar 75 procent. Daarmee richt Porsche zich met name tegen de deelstaat Niedersachsen die nu, met iets meer dan twintig procent, een vetorecht heeft in de raad van commissarissen. Belangrijke besluiten komen dan niet meer op de agenda van de raad van commissarissen van Volkswagen maar op de agenda van Porsche Holding. Dan kan Stuttgart (Porsche) beslissen over posities in de directie van Volkswagen AG, over modellen en over fabrieken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Audi loopt geen gevaar door Porsche - Automobielmanagement.nl

Audi loopt geen gevaar door Porsche

Audi-chef Rupert Stadler ziet geen problemen door de geplande overname van Volkswagen AG door Porsche. Dat wil overigens een heel dikke vinger in de pap.

Er is geen productoverlapping bij Porsche en Audi, stelt de baas van Audi. De minister-president van de deelstaat Niedersachsen, Christian Wulff, maakt deel uit van de raad van commissarissen van Volkswagen AG en is een beetje bang voor vergaande bemoeienissen van Porsche. Die zou zich kunnen bemoeien met de modelpolitiek van Audi ten gunste van Porsche, zo redeneert Wulff in het dagblad Die Welt. Hij vreest dat Porsche-chef Wiedeking een overname wil realiseren waarin Porsche alle macht heeft, een zogenaamd ‘Beherrschungs- und Gewinnabführungsvertrag’. Daarmee voorkomt men dubbele belastingen over de winstafdracht van dochteronderneming aan het moederbedrijf. Op de VW-aandeelhoudersvergadering van 24 april wil Porsche het voor elkaar krijgen dat de daarvoor noodzakelijke meerderheid van tachtig procent wordt verlaagd naar 75 procent om vervolgens zijn aandeel in Volkswagen te verhogen van de 31 procent van nu naar 75 procent. Daarmee richt Porsche zich met name tegen de deelstaat Niedersachsen die nu, met iets meer dan twintig procent, een vetorecht heeft in de raad van commissarissen. Belangrijke besluiten komen dan niet meer op de agenda van de raad van commissarissen van Volkswagen maar op de agenda van Porsche Holding. Dan kan Stuttgart (Porsche) beslissen over posities in de directie van Volkswagen AG, over modellen en over fabrieken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding