De Duitse ADAC, tegenhanger van ANWB Wegenwacht, registreert alle gevallen van pech onderweg. Tweeënhalf miljoen gedocumenteerde pechgevallen van vorig jaar geven een realistisch zicht op wat er zoal misgaat in moderne auto’s en welke merken betrouwbaar zijn. De Duitse merken beginnen de Japanse in te halen qua betrouwbaarheid, zo meldt Auto- en Motortechniek.   De per autoklasse gerangschikte uitkomsten geven aan dat ook afgelopen jaar onder de betrouwbaarste auto’s het grootste deel van Duitse origine was. Slechts in twee voertuigklassen ging Mitsubishi aan kop, met zijn Colt en Space Star. Maar ADAC wijst er ook op dat alle merken in betrouwbaarheid gestegen zijn in 2007.   ADAC kent kleuren toe voor het aantal pechgevallen per duizend gekentekende auto’s. In een oogopslag toont de statistiek dat rode en oranje cijfers bijna niet meer voorkomen. Dus er zijn nauwelijks meer auto’s die als onvoldoende betrouwbaar worden gekenmerkt.   Dertig jaar pechstatistiek toont weer andere trends. Nog altijd heeft Toyota het record van de meeste topposities in betrouwbaarheid, op korte afstand gevolgd door Mercedes. De meeste laatste plaatsen behaalden Fiat, Renault en Opel. Dat in de laatste drie jaren vooral Duitse merken het best scoorden geeft aan dat de voorsprong in betrouwbaarheid van de Japanners verschrompelt.   Zie voor een uitgebreid verslag van de cijfers www.amt.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding