Grootaandeelhouder Porsche heeft nu een klacht ingediend bij de rechtbank in Braunschweig. Porsche wil de macht van de deelstaat Niedersachsen bij Volkswagen verkleinen door de minimumnorm voor vetorecht te verhogen van twintig naar vijfentwintig procent. Niedersachsen heeft een aandeel van 20,1 procent in Volkswagen.

 

Met de juridische klacht wil Porsche bereiken dat er juridische duidelijkheid komt over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat al eerder belangrijk delen van de zogenoemde Volkswagen-wet onwettig heeft verklaard. Ondermeer het onderdeel dat een aandeelhouder bij VW nooit meer dan twintig procent van het stemrecht kan krijgen ook al heeft hij veel meer aandelen, is geschrapt. Maar de Duitse regering gaat maar een deel van de uitspraak van Het Hof  gebruiken. Dat geeft alleen maar onduidelijkheid, zo vindt Porsche nu.

 

Porsche heeft momenteel 31 procent van Volkswagen en wil minstens vijftig. De deelstaat Niedersachsen is met twintig procent de op een na grootste aandeelhouder.  De bondsregering van Duitsland heeft onlangs besloten toch aan de macht van Niedersachsen vast te houden. Maar in het wetsontwerp staat ook een clausule dat het vetorecht van Niedersachsen toch nog geschrapt kan worden als de Europese Commissie gerechtelijke stappen neemt.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding