Dat meldt Financial Times. Het zou om een mijlpaal kunnen gaan omdat Toyota voor het eerst in de geschiedenis meer auto’s op de Amerikaanse markt zou kunnen verkopen dan General Motors. General Motors probeert dat echter met veel acties te voorkomen. Het aandeel van GM is gisteren (30 juni) op het laagste peil sinds vijftig jaar aanbeland want veel investeerders verkochten hun aandelen met het oog op de slechte resultaten.

 

De hoge olieprijzen hebben veel impact op de budgetten van Amerikaanse huishoudens en de Amerikanen stoppen met het kopen van grote auto’s. Experts verwachten nu dat de verkoop dit jaar zal uitkomen op dertien miljoen eenheden, terwijl het vorig jaar nog zestien miljoen was.  De bank Credit Suisse voorspelde zelfs een cijfer van twaalf miljoen eenheden.

 

De meeste autofabrikanten en analisten voorspelden voor dit jaar een langzame start maar daarna zou het beter worden. Maar de sterk stijgende brandstofprijzen hebben een instorting veroorzaakt van de verkoop van de zogenoemde pick-up trucks. Daarin zijn Ford, GM en Chrysler marktleider.