Maar voor de zekerheid wordt toch nog een plan B achter de hand gehouden, zo weet het Duitse vakblad Automobilwoche te melden. In de zuidoostelijk gelegen staat Alabama zijn niet alleen talrijke potentiële toeleveranciers gevestigd maar er zou ook voldoende geschikt personeel zijn te vinden. Bovendien beschikt de stad Mobile over een haven.

 

Overigens is in Alabama (Tuscaloosa) al geruime tijd ook Daimler gevestigd. Volkswagen heeft al eerder aangegeven deze maand (juli 2008) een beslissing over de Amerikaanse vestigingsplaats te willen nemen. Voor dinsdag 15 juli staat er een vergadering van de raad van commissarissen in de agenda. Volgens bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen zou de Amerikaanse productie al in 2010 van start moeten gaan. Als mogelijk alternatief voor Alabama zou alleen de staat Tennessee nog in aanmerking kunnen komen. Michigan, met daarin de Amerikaanse autohoofdstad Detroit, zou inmiddels uit de race zijn.

Door de hoge koers van de euro zien Europese autofabrikantenten zich gedwongen zoveel mogelijk auto’s in Amerika te produceren. Volkswagen stopte in 1998 met de productie van auto’s in de VS en draait op de Amerikaanse markt al jaren met verlies.