Porsche is de grootste aandeelhouder van VW, met een belang van bijna 43 procent plus opties op nog eens 31,5 procent van de aandelen. Volgend jaar wil Porsche zijn belang in het concern uitbouwen tot 75 procent.
De sportwagenfabrikant wil daarmee de macht krijgen over Volkswagen, maar stuit daarbij op de zogenoemde VW-wet. Die wet bepaalt dat belangrijke beslissingen alleen met een meerderheid van 80 procent van de aandelen plus één stem kunnen worden genomen. Daarmee geeft de wet de deelstaat Niedersachsen, die een belang van 20,3 procent heeft in VW, een vetorecht.

Zie ook: Rechtzaak Porsche tegen vetorecht Niedersachsen 

Het Europese Hof van Justitie had de regering in Berlijn eind vorig jaar gemaand de VW-wet te herzien. De wet zou het vrije verkeer van kapitaal namelijk hinderen. Daarop werd een aantal bepalingen geschrapt, maar het vetorecht van Niedersachsen bleef behouden.
De VW-wet (uit 1960) is bedoeld om de autofabrikant uit Wolfsburg te beschermen tegen een eventuele buitenlandse overname. Ook moet de wet de belangen van werknemers bij het concern waarborgen. Autoconcern Porsche liet meteen weten in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. ‘Het besluit is onbegrijpelijk voor ons’, aldus een woordvoerder van Porsche. De minister van financiën van Niedersachsen, Hartmut Möllring, was in tegenstelling tot Porsche juist heel tevreden over het vonnis. ‘Het oordeel van vandaag is een honderdprocentsoverwinning.’ Ook de bondsregering heeft haar steun voor de positie van Niedersachsen uitgesproken.
Bij Volkswagen was er ook vreugde over de uitspraak van de rechtbank. Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad, Bernd Osterloh, beschermt de VW-wet de werknemers tegen banenverlies en fabriekssluitingen. De Europese Commissie waarschuwde Duitsland donderdag opnieuw naar het Europese Hof van Justitie te zullen stappen als het vetorecht van de deelstaat bij Volkswagen niet binnen twee maanden wordt afgeschaft, zo meldt Het Financieele Dagblad.

 

Zie ook: Porsche wil 75 procent van Volkswagen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding