Cornelis: "Hummer laten we op z’n beloop. We verkopen wat we op voorraad hebben, maar we bestellen niets meer bij. Met Cadillac zijn we er nog niet uit. Misschien dat we er helemaal mee stoppen, of alleen in een aantal landen."
Kroymans is een van de grootste autobedrijven van Nederland. Vorig jaar draaide de onderneming een omzet van twee miljard euro. Maar dat gebeurde niet alleen met de twee genoemde Amerikaanse merken, Kroymans is ook de Nederlandse importeur van Saab, Alfa Romeo, Kia en SsangYong. Daarnaast heeft het bedrijf ook vijftig eigen dealerbedrijven De Telegraaf meldt vandaag (8 december) dat het personeel van Kroymans Corporation uiterlijk eind deze week te horen krijgt wat er met de Europese import van de Amerikaanse merken Hummer, Cadillac en Corvette gaat gebeuren. De kans is namelijk groot dat de in Breukelen gevestigde importorganisatie wordt opgeheven en zal overgaan naar General Motors Europe, een dochteronderneming van de fabrikant. Afgelopen weekeinde nam de onrust onder het personeel op het Europese hoofdkantoor toe na de woorden van Cornelis in de Volkskrant.

Volgens de onlangs aangetreden topman (afkomstig van Volvo Cars) zal een aantal dealers het niet redden en moet met een slijtageslag rekening worden gehouden. De Amerikaanse modellen zijn momenteel aan de straatstenen niet meer kwijt te raken.
Zwaar tegenvallende verkopen en de extreme gevolgen van de kredietcrisis hebben er toe geleid dat Kroymans bij de banken zwaar in het rood staat. Naast een schuld van bijna één miljard euro stevent Kroymans dit jaar ook nog eens op een fors miljoenenverlies af. Afgelopen week moest met de banken zwaar worden onderhandeld omdat deze de geldkraan wilden dichtdraaien.
Eigenaar Frits Kroymans liet eerder al weten dat een ingrijpende reorganisatie nodig is om het bedrijf te laten overleven. "Verliesgevende onderdelen zullen zoveel mogelijk worden afgestoten en gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten. Contracten die aflopen worden bovendien niet verlengd," aldus Frits Kroymans, die met zijn privévermogen van 384 miljoen euro op de 65ste plaats in de Quote 500 staat. Veel dealerbedrijven van het bedrijf staan te koop of zijn inmiddels afgestoten.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding