Verheugen is verantwoordelijk voor het industriebeleid en de auto-industrie is een van de belangrijkste Europese industrieën. Op dit moment is het zo dat de autofabrikanten niet alleen te maken hebben met zeer slechte verkopen maar het is ook steeds lastiger om noodzakelijke investeringen gefinancierd te krijgen. Niet alleen de producenten maar ook toeleveranciers en distributeurs hebben hier onder te lijden. Volgens Verheugen zal Tsjechië als huidige voorzitter van de EU concrete voorstellen voorbereiden voor steun aan de automobielindustrie. Zie ook: Europese autofabrikanten willen overheidssteun.
De vraag naar auto’s in Europa raakte in 2008 in een vrije val. Het aantal nieuwe auto’s dat in 2008 op kenteken werd gesteld is als gevolg van het zwakke consumentenvertrouwen en de wereldwijde kredietcrisis naar het laagste peil in vijftien jaar gezakt. De registratie van nieuwe auto’s daalde ten opzichte van 2007 met 7,8 procent naar 14,7 miljoen, zo maakte de Europese club van autofabrikanten Acea vrijdag bekend. Vooral het einde van het jaar pakte desastreus uit. Zo werden in december 18 procent minder registraties uitgeschreven.

De verkoop van nieuwe auto’s in Japan is vorig jaar naar het laagste niveau gedaald in 34 jaar. (bron: NRC, ANP, Telegraaf)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding