De twee bedrijven hebben vandaag een overeenkomst voor deze alliantie getekend. Chrysler zal de deal inzetten voor het verkrijgen van de miljarden dollars overheidsleningen, daarvoor moet Chrysler immers aannemelijk maken dat het bedrijf overlevingskansen heeft met moderne zuinige auto’s. De overheid gaf Chrysler al een noodlening van vier miljard dollar (drie miljard euro) om te voorkomen dat het bedrijf al definitief in elkaar zou storten. GM kreeg al 13,4 miljard dollar van de staat. Beide bedrijven moeten herstructureren en plannen maken voor 31 maart. Chrysler heeft altijd gezegd dat het vormen van samenwerking met andere autofabrikanten een fundamenteel onderdeel zijn van de langetermijnstrategie. Fiat zoekt al heel lang naar een strategische partner in Noord-Amerika en praatte daartoe ook al met Ford.
Een alliantie tussen Chrysler en Fiat zal sterk vertegenwoordigd zijn in Noord- en Zuid-Amerika en in Europa, waar Chrysler veel van zijn mogelijkheden verloren zag gaan door de breuk met Daimler. Ron Gettelfinger, de voorzitter van de vakbond United Auto Workers, spreekt in het bericht van ‘geweldig nieuws’ en zegt graag met hen te willen samenwerken om de toekomst van Chrysler op de lange termijn te waarborgen.  

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding