Dat heeft EIB-president Philippe Maystadt maandag laten weten bij de presentatie van de jaarcijfers. ‘Het zou een vergissing zijn om een te groot deel van onze leningen te concentreren op één sector’, aldus Maystadt, geciteerd in Het Financieele Dagblad. Hij is bereid ‘een beetje meer’ te doen, maar ‘nog meer doen betekent ook dat we in anders sectoren minder kunnen doen’.
Vorige week beklaagde voorzitter Carlos Ghosn van de Europese autokoepel Acea zich over het gebrek aan financiering voor zijn sector. Volgens hem gaat de kredietverstrekking door de EIB niet snel genoeg. Ook stelde hij dat de sector niet zeven maar veertig miljard euro nodig heeft. Maar EIB-president Maystadt meldde gisteren dat de bank van plan is dit jaar in totaal voor 66 miljard euro aan leningen uit te zetten. Daarmee beslaat de autosector al meer dan tien procent van het totale EIB-programma en dat is volgens Maystadt al heel erg veel. Op verzoek van de Europese Unie heeft de EIB fors meer leningen verstrekt aan sectoren en bedrijven.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding