De marge daalde naar drie procent in 2008, van 5,4 procent een jaar eerder, en zal naar verwachting dalen naar nul in 2009. Het adviesbureau verwacht dat toeleveranciers hierdoor niet meer aan hun betalingsverplichtingen zullen kunnen voldoen. Roland Berger denkt dat de markt pas in 2012 of 2013 zal zijn hersteld tot het niveau van 2007.
De verkoop van personenauto’s is in 2008 wereldwijd gedaald met drie procent, met dalingen van twintig tot dertig procent in de VS, Europa en Japan. Als gevolg van de klimaatdiscussie en veranderende behoeften van de consument, is met name ook het winstgevende dure segment van de automarkt ingezakt, terwijl kleine goedkopere auto’s het marktaandeel zagen stijgen. Ook de vrachtwagenmarkt is ingestort, door afnemende handel wereldwijd en financieringsproblemen bij transporteurs.
Het adviesbureau zegt te verwachten dat de crisis de consolidatiegolf in de auto-industrie zal versterken, doordat goed presterende toeleveranciers noodlijdende concurrenten kunnen overnemen. (bron: Dow Jones Nieuwsdienst)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding