Gezien het sterk verminderde resultaat over 2008 zal het hoge personeel dertig procent op jaarbasis moeten inleveren, terwijl het middenkader en het productiepersoneel respectievelijk twintig en tien procent minder in het loonzakje thuiskomen. In totaal betaalt BMW jaarlijks zes miljard euro aan salarissen uit. De raad van bestuur deelt procentueel het meeste mee in de winst wat nu dus inhoudt dat de topmannen procentueel het meeste inleveren: maar liefst veertig procent van hun jaarinkomen.
BMW behaalde over het boekjaar 2008, na een slecht vierde kwartaal, weliswaar een 351 miljoen euro aan winst voor belastingen maar dat staat in schrille tegenstelling tot de 3,87 miljard euro in 2007. Voorzitter Reithofer verklaarde deze gigantische terugloop in de winst vooral door de hoge afschrijvingen – met name op de Amerikaanse leasecontracten (verminderde restwaarden) en afvloeiingsregelingen voor het personeel – die het bedrijf vorig jaar heeft genomen. Op operationeel niveau zijn de resultaten nog wel goed geweest.

Meer over het gereduceerde inkomen in AM nummer 6 van 27 maart 2009. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding