Enkele weken eerder breidde ze ook al voor 700 miljoen euro haar belang in chemieconcern Altana uit tot 90 procent en vorig jaar werd voor 300 miljoen euro aandelen gekocht in windmolenproducent Nordex. Nederland staat ook op haar investeringslijst want samen met broer Stefan Quandt is de 46-jarige Klatten eigenaar van het Amsterdamse smartcardbedrijf Gemalto.
En dat allemaal zonder veel media-aandacht. Zeker niet in vergelijking met de aandacht die ze kreeg na het seksschandaal waardoor ze even werd achtervolgd. Klatten werd namelijk afgeperst door een Zwitserse gigolo die dreigde seksvideo’s van haar openbaar te maken maar Klatten deed aangifte en de gigolo werd vervolgens veroordeeld tot zes jaar cel.
Susanne Klatten is veruit de meest succesvolle erfgenaam van Herbert Quandt, de man die autobouwer BMW eind jaren vijftig eerst redde en daarna tot grote hoogte deed stijgen. Maar de rijkdom van Klatten is ook te danken aan grootvader Günther Quandt. De industrieel lijft tijdens de nazi-tijd het farmaconcern Altana in. Het is een discutabele overname want Altana is joods en wordt onteigend door de nazi’s. Quandt mag het bedrijf na de oorlog toch houden omdat de nazi’s het al zouden hebben onteigend voordat hij het overnam. Klatten erft het bedrijf.
Klatten deelt met haar broer en moeder een belang van 46,6 procent in BMW, goed voor vele miljoenen aan dividend. Alleen eind jaren negentig gaat het wat minder door de mislukte overname van Rover in Groot-Brittannië en het afgelopen boekjaar was ook wat minder. De grote klapper voor Klatten kwam in 2006. Op het toppunt van de beurshausse verkocht Altana zijn farmaceutische poot voor 4,5 miljard euro. Klatten kreeg daarvan 2,4 mijard euro uitgekeerd als superdividend. (bron: Het Financieele Dagblad)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding