Aabar is met de injectie van twee miljard euro de grootste aandeelhouder van de Duitse autofabrikant. Het bedrijf is een dochterbedrijf van International Petroleum Investment Company IPIC, dat op zijn beurt van de overheid van Abu Dhabi is. Daimler gaat zijn aandelenkapitaal met tien procent verhogen en Aabar betaalt 20,27 euro per aandeel. De tweede investeerder in Daimler is momenteel de staat Kuwait met een aandeel van 6,9 procent. Kuwait is al sinds 1974 aandeelhouder van Daimler.
Deze investering komt goed uit nu Daimler net als alle autofabrikanten vecht tegen de gevolgen van de internationale economische crisis. Daimler liet de markt al schrikken toen het voorspelde dat er over het eerste kwartaal een verlies zou worden geleden en aankondigde de kosten met enkele miljarden te zullen reduceren. "Wij zijn erg blij met de nieuwe grootaandeelhouder Aabar, een investeerder die onze bedrijfsstrategie ondersteunt. Wij zien uit naar gezamenlijke strategische initiatieven", aldus topman Dieter Zetsche in Financial Times.
IPIC wil met Daimler samenwerken voor de ontwikkeling van elektrische auto’s, de research naar nieuwe materialen voor auto’s en sociale projecten in Abu Dhabi. De Golfstaat heeft steeds meer investeringsmaatschappijen die de laatste jaren erg actief worden. Daimler wordt al langer gezien als een bedrijf dat kan worden overgenomen omdat het als enige grote Europese autofabrikant geen grootaandeelhouder heeft.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding