De bijna vijfduizend arbeiders gaven hiervoor een mandaat aan hun vakbonden. Voorwaarde is wel dat Volkswagen de productie van het SUV- model Audi Q3 naar Barcelona haalt.

Het is voor het eerst dat een vrijwillige salarisbevriezing wordt ingezet in de strijd voor het behoud van de Spaanse auto-industrie, een belangrijke sector in het land. De productie van auto’s staat sterk onder druk: de relatief hoge Spaanse salarissen maken de concurrentiepositie ten opzichte van autofabrieken in Oost-Europa steeds ongunstiger.

Volkswagen had eerder gedreigd de productie van de Audi Q3 onder te brengen bij zijn fabrieken in Slowakije of Hongarije, mochten de werknemers in Spanje niet akkoord gaan met een bevriezing van de salarissen voor zeker twee jaar. Dat excuus bestaat nu niet meer, aldus de verklaring van een van de vakbondsleiders na afloop van de stemming. De bonden verwachten dat Volkswagen binnen een week zijn besluit bekendmaakt om de productie van de SUV in Spanje onder te brengen. Seat schreef in 2007 voor het eerst sinds tijden weer zwarte cijfers, maar zit nu weer in de problemen.

bron: NRC Handelsblad

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding