De nieuwe lening vervangt het vorige krediet, ‘waarmee we het belang in Volkswagen boven de 50 procent hebben getild’, aldus een persverklaring. Vorig jaar nam Porsche een belang in Volkswagen van iets meer dan die 50 procent. De nieuwe financiering is een opmaat voor het verder vergroten van dat belang, aldus DZ Bank. ‘Vooral omdat de schuldpositie beter is dan door de markt werd gedacht.’ Porsche heeft eerder aangegeven het belang in Volkswagen dit jaar te willen uitbreiden tot 75 procent wanneer de economische omstandigheden gunstig zijn. Volkswagen is de grootste autofabrikant van Europa.
De nieuwe kredietfaciliteit wordt vertrekt door vijftien banken: Barclays capital, Commerzbank, LBBW, Deutsche Bank, UBS, Credit suisse, Santander, BayernLB, BNP Paribas, Calyon, UniCredit/HVB, Helaba, Intesa, WestLB en DZ-Bank. De vorige lening werd in 2007 verstrekt door vijf banken waartoe toen ook ABN Amro en Merrill Lynch behoorden. Die zitten er nu dus niet bij.

‘De worsteling van Porsche om te herfinancieren vormt het tastbare bewijs dat banken niet willen blootstaan aan leningen’, zei analist Andrea Cicione van BNP Paribas. ‘Vooral niet bij bedrijven die het moeilijk hebben, zoals in de autosector.’ De tien miljard werd op het laatste moment binnengehaald. De deadline voor de herfinanciering liep af op dinsdag middernacht. Diezelfde dag had het bedrijf nog maar 8,55 mrd euro geherfinancierd en dreigde het de eigen reserves te moeten aanspreken om de herfinanciering rond te krijgen. (bron: Het FD/Reuters/Bloomberg)

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding