Ford is blij met het aantal geïnteresseerde partijen en met de kwaliteit ervan, zegt de Europese corporate communicatiechef John Gardiner. "We hebben eerder oriënterende gesprekken gevoerd om te ontdekken wat de mate van interesse in Volvo is. Nu praten we meer in detail met die partijen over de toekomst van Volvo Cars." Het proces zou kunnen leiden tot de verkoop van Volvo maar er is geen beslissing genomen. De onderhandelingen zouden ook wel de nodige tijd in beslag nemen.
Gardiner heeft geen namen van bedrijven genoemd. Eerder werd al in de internationale pers de naam van het Chinese Chery genoemd. De topman van Chery heeft vorige week gezegd dat hij geïnteresseerd is in de overname van ‘een buitenlands merk zoals Volvo’ maar dat hij niet van plan is erom te vechten met andere Chinese merken, meldt Financial Times. Het Zweedse vakblad Dagens Industri heeft al eerder ook Dongfeng Motor en Chongqing Changan Automobile en een Europese groep van potentiële kopers genoemd.
Ford verkeert in financiële problemen en kondigde in december aan dat het Volvo wellicht zou afstoten. Ford verkocht al eerder Aston Martin, Jaguar en Land Rover. Ford Motor kocht Volvo in 1999 voor 4,5 miljard dollar. Volvo maakte in 2008 een verlies van anderhalf miljard dollar en probeert ongeveer eenvijfde deel van zijn personeel kwijt te raken. Financial Times meldt dat Ford verwacht tussen een en twee miljard dollar te kunnen vangen voor Volvo. Ford heeft vorig jaar 2,3 miljard dollar voor Jaguar Land Rover gekregen van Tata.

General Motors zou ondertussen praten met vijf tot zes serieuze investeerders in Saab dat zich reorganiseert onder de bescherming van uitstel van betaling. De meeste westerse autofabrikanten zullen de hand op de knip houden en daarom acquisities vermijden. Daarom is de verwachting dat het vooral om Chinese bieders zal gaan.      

 

 

 

 

   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding