Het verhaal begint in de herfst van 2008 toen tot ieders verrassing Porsche bekendmaakte dat het zijn belang in Volkswagen sinds begin 2007 had uitgebouwd van 31 procent tot 42,6 procent. Porsche bezat bovendien opties die recht geven op de koop van nog eens 31,5 procent. Porsche wilde een deel van die opties snel uitoefenen om boven de drempel van vijftig procent te komen.
De verkopers van de calls moesten door deze aankondiging en masse aandelen terugkopen. Er was op dat moment echter maar een handvol stukken in omloop want behalve Porsche bezit de deelstaat Nedersaksen een belang van 20,1 procent. Feitelijk was dus maar zes procent van de VW-aandelen vrij verhandelbaar. Daardoor ontstond een klassieke ‘short squeeze’, handelaren duikelden over elkaar heen om stukken te kopen en de verkopers konden vragen wat zij wilden. In een paar dagen tijd steeg de koers van Volkswagen en de waarde van het belang van Porsche met vierhonderd procent.
Dit had tot gevolg dat de kas van Porsche flink werd gespekt. Terwijl met de bouw van sportwagens slechts een miljard euro werd verdiend, leverde de effectenhandel 6,8 miljard euro op. De hedgefondsen die de opties hadden verkocht moesten daarentegen flink op hun geld interen. Dus schreeuwen deze partijen moord en brand. Volgens hen heeft Porsche het achter de ellebogen. Door de derivatentransacties nergens te melden, hadden de hedgefondsen geen flauw idee van de stand van zaken en konden zij geen maatregelen nemen. ‘Onzin’, aldus Porsche. ‘Wij hebben de wet niet overtreden. De derivaten hadden wij nodig om onze overnameplannen uit te voeren. Wij zijn natuurlijk geen beurshandelaren.’

Een wat wankel verhaal, vindt Conijn. Want Porsche heeft afgelopen jaar niet alleen gehandeld met Volkswagen-effecten, maar ook met opties op de DAX- index. Daarmee werd bijna vierhonderd miljoen euro verdiend. De hedgefondsen hebben zeker een punt. Al blijft het merkwaardig dat deze beroepsgroep pas in verzet komt als anderen slimmer blijken. Op die manier lijken de managers eerder slechte verliezers dan strijders voor de rechtvaardigheid, schrijft de columnist op FD.nl.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding