Daardoor dwingt hij GM een herstructurering af die binnen de komende zestig dagen moet plaatsvinden. Chrysler moet de voorgestelde alliantie met Fiat binnen dertig dagen geformaliseerd hebben. Chrysler en GM zeggen dat ze samen 21,6 miljard dollar extra nodig hebben om te overleven. Industriële analisten hebben al gezegd dat dit bedrag veel te laag is.
Hoewel de regering het voorgelegde plan van GM niet ver genoeg vindt gaan, is de regering ervan overtuigd dat de Generaal kan overleven. Obama: "Ik ben bereid gedurende deze periode GM en Chrysler financieel tegemoet te komen, maar ik vraag daarbij om offers."

Om GM een nieuwe start te geven, heeft het Witte Huis aan topman Richard Wagoner gevraagd af te treden.
Wat betreft Chrysler is de regering van mening dat het bedrijf niet alleen in staat zal zijn te overleven. Daarom is de voorgenomen samenwerking met Fiat belangrijk en wil de regering Chrysler dertig dagen lang voorzien van een werkkapitaal. "Dat is lang genoeg om de overeenkomst met Fiat de formaliseren. Lukt dat dan is de regering bereid om zes miljard dollar in Chrysler te investeren. Dat is het bedrag waarom Chrysler al eerder heeft gevraagd. Als de Fiat-deal niet doorgaat zal de regering geen belastinggeld in Chrysler steken. Obama zei dat Fiat zich heeft vastgelegd om nieuwe, zuinige auto’s en motoren in de VS te bouwen als onderdeel van de overeenkomst met Chrysler.

"Hoewel wij daar niet naar streven, is een snel en ingrijpend faillissement voor beide bedrijven misschien de beste kans om te overleven," aldus Obama.  Amerika heeft naast een normaal faillissement, waarbij bedrijven worden ontmanteld en delen verkocht en/of opgeheven, ook een mogelijkheid voor een gestructureerd faillissement. Daarbij kunnen bedrijven herstructureren en oude afspraken ongedaan maken (zoals met de vakbond UAW) om in zwaar afgeslankte vorm te overleven.
Obama zei dat hij er al het mogelijke zal doen om de Amerikaanse autoindustrie niet verloren te laten gaan. "Maar er moeten offers worden gebracht en fabrieken worden gesloten. Ook van dealers en toeleveranciers vragen wij offers."

Om te zorgen dat Amerikanen ondanks de problemen toch een GM of Chrysler model kopen, garandeert de regering de garantieclaims gedurende deze periode. Verder kunnen kopers van een nieuwe auto tussen afgelopen 16 februari en het einde van dit jaar de kosten daarvoor aftrekken bij hun belastingaangifte, wat neer zal komen op honderden dollars voordeel. Ook is Obama van plan een sloopregeling voor oudere auto’s te maken "Dit is in Europa succesvol, " aldus de president.
Verder heeft hij de voormalige ‘staatssecretaris’ voor werkgelegenheid Ed Montgomery  aangesteld als Director of Recovery for Auto Communities & Workers. Gezien de limiet van zestig dagen die GM heeft gekregen om ‘schoon schip te maken’,  zal binnen die periode ook het lot van vier merken van GM bekend zijn. Het gaat om Hummer, Pontiac, Saab en Saturn.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding