Dit berichtte vandaag het persbureau Bloomberg op gezag van Amerikaanse Congresleden die speciaal over het beleid van de president inzake de auto-industrie zijn ingelicht. Een "snel en chirurgisch bankroet" is onvermijdbaar volgens zegslieden. Obama zou hetzelfde voor hebben met Chrysler wanneer dat bedrijf er niet in slaagt verder te gaan in een samenwerkingsverband met Fiat.
Eerder deze week werd het ingediende herstelplan van General Motors door Obama afgekeurd. De autofabrikant zou niet aannemelijk hebben gemaakt dat zij weer winstgevend en concurrerend kan worden. Dat was een voorwaarde voor additionele steun door de Amerikaanse regering. Obama vond het herstelplan van General Motors niet ver genoeg gaan. "De tijd dat jaar na jaar moeilijke besluiten kunnen worden vooruitgeschoven, is voorbij. Er kan niet meer om verantwoordelijkheden heen worden gedraaid", zo liet de president via een woordvoerder weten. Volgens Obama is het zonder drastische maatregelen niet verantwoord nog meer belastinggeld in General Motors te steken. Obama wil het gecontroleerde faillissement van General Motors vergezeld laten gaan door maatregelen die moeten voorkomen dat de consument kopschuw wordt. Zo neemt de Amerikaanse overheid de garanties voor de verkochte modellen van General Motors (en Ford) over. De gehele autobranche zal worden gesteund met een inruilpremie voor oude auto’s en met een tijdelijke teruggave van de btw. (www.autointernationaal.nl)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding