Dit zet de opmerkelijke overnamepogingen van Porsche op de kop, aldus Financial Times. In de laatste drieënhalf jaar heeft Porsche geprobeerd grote aandelen van Volkswagen in handen te krijgen terwijl Volkswagen vijftien keer zo groot is als sportwagenfabrikant Porsche. Zo’n actie zou Ferdinand Piëch, de kleinzoon van Ferdinand Porsche, de man die de VW Kever ontwikkelde, de kans geven het sportwagenmerk uit Stuttgart te integreren in Volkswagen AG als het tiende merk. Daarmee heeft hij zijn taak volbracht door de erfenis van zijn familie weer samen te brengen.
De families Porsche en Piëch zijn samen eigenaar van Porsche SE, de holdingmaatschappij, en van 50,76 procent van de aandelen van VW. De holdingmaatschappij zou dit aandeel in VW gewoon behouden als Porsche AG zou zijn overgenomen door Volkswagen. De zaak is nog lang niet rond en het kan ook nog alle kanten op gaan, maar het idee kwam naar buiten toen Porsche bekendmaakte dat het een netto schuld heeft van negen miljard euro. Volgens analisten zou Porsche problemen kunnen krijgen met de betaling van de rente. Maar een woordvoerder van Porsche ontkent dat, Porsche zou met de 280 miljoen die het bedrijf krijgt als dividend over zijn VW-aandelenpakket en zijn eigen operationele winst voldoende geld hebben.
Porsche heeft in de afgelopen jaren enorme winsten gemaakt met de handel in opties Volkswagen, in de laatste zes maanden zelfs 6,8 miljard euro. Maar volgens analisten zijn dat vooral papieren winsten en het zal heel moeilijk zijn dat geld te verzilveren.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding