De truckfabrikant realiseerde in het eerste kwartaal van 2009 een winst van 26,3 miljoen dollar, minder dan een tiende van de 292,3 miljoen in het eerste kwartaal vorig jaar. De geconsolideerde omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening, halveerde tot 1,99 miljard dollar. Het was 3,94 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2008. 

Ceo Mark Pigott: "De recessie blijft onze activiteiten in Noord-Amerika en Europa beïnvloeden omdat de truckmarkten zwak blijven. De financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2009 werden negatief beïnvloed door lagere productieaantallen, tijdelijke sluitingen van fabrieken en lagere bruto marges. Deze uitdagende marktomstandigheden blijven van  kracht nu we het tweede kwartaal van 2009 ingaan. Paccar heeft de operationele uitgaven en investeringen ingrijpend gereduceerd om de activiteiten in lijn te brengen met de huidige markt."

Volgens Paccar maakt het Nederlandse DAF Trucks eersteklas voertuigen de in Europa toonaangevend zijn op het gebied van kwaliteit en restwaarde."DAF realiseerde in 2008 een uitstekend marktaandeel van 14,1 procent in de klasse boven vijftien ton en heeft een marktaandeel van twintig procent als doelstelling voor de middellange termijn. De verwachting over de marktomvang in Europa voor de klasse boven vijftien ton is voor 2009 naar beneden bijgesteld naar een volume van 180 tot 220 duizend eenheden", zegt Aad Goudriaan, president-directeur van DAF Trucks.

De markt voor zware trucks zal in de Verenigde Staten en Canada in 2009 waarschijnlijk tussen de 100 en 130 duizend eenheden groot zijn, verwacht Paccar. Vice-president Dan Sobic: "De totale truckmarkt ligt op een lager niveau dan het gemiddelde van 235 duizend eenheden over de afgelopen vijf jaar. Dit leidt tot de hoogste gemiddelde leeftijd van de Noord-Amerikaanse vloot in de afgelopen vijftien jaar, als gevolg van de lage vervangingsgraad. De transportsector genereert een stabiele omzet in onderdelen en services als gevolg van de ouder wordende vloot en de verkopen van trucks zullen aantrekken wanneer de economische omstandigheden verbeteren."

Paccar zegt een zeer winstgevend, onafhankelijk dealernetwerk te hebben. Dealers van Kenworth, Peterbilt en DAF investeerden in 2008 meer dan 275 miljoen dollar in een uitbreiding van het netwerk (1800 locaties) met meer dan honderd nieuwe locaties, de ingebruikname van geavanceerde voorraadmanagementsystemen en verder verbeterde klantenondersteuningsprogramma’s.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding