Dat zou blijken uit een intern document van Fiat, waarover Vlaamse media vandaag berichten. De Italianen willen te zijner tijd tien autofabrieken in Europa sluiten, ten koste van achttienduizend banen. Fiat-topman Marchionne heeft eerder verklaard dat hij geen Duitse fabrieken zal sluiten omdat hij die ‘in de toekomst nodig heeft om voldoende auto’s te kunnen bouwen’. Marchionne moet met dit soort geruststellende termen natuurlijk voorkomen dat heel de Duitse werknemersschare in opstand komt (meer hierover in Automobiel Management nummer 9 van 8 mei).

Maar Fiat ontkent dat het van plan is Opel-fabrieken te sluiten of duizenden mensen op straat te zetten. Dat stelt de Italiaanse autobouwer in een verklaring als reactie op de berichtgeving van Frankfurter Allgemeine Zeitung. Na Opel Antwerpen zijn drie fabrieken van Vauxhall in Groot-Brittanië aan de beurt (o.a. Luton en Ellesmere Port) maar ook verscheidene vestigingen van Fiat in Italië. Drie Duitse fabrieken zouden gedeeltelijk dicht gaan. Het betreffende document zou opgemaakt zijn op 3 april en de naam ‘Project Football’ dragen.

De vakbonden bij Opel in Antwerpen reageren gelaten. "Ons overlijdensbericht is al meermaals in de media verschenen maar we leven nog steeds", zei Rudi Kennes van vakbond ABVV. Fiat is niet de enige kandidaat om Opel over te nemen van het noodlijdende Amerikaanse autoconcern General Motors (GM). De Canadees-Oostenrijkse producent van auto-onderdelen Magna heeft ook interesse, samen met de Russische autofabrikant Gaz van de miljardair Oleg Deripaska. In Duitsland is men evenmin gerust over de fusieplannen. Marchionne gaf tegenover dagblad Bild aan dat de Duitse fabrieken niet in hun huidige omvang kunnen doorgaan. De ontslagen in Duitsland zullen vooral vallen bij de fabrieken waar motoren en versnellingsbakken van Opel vervaardigd worden (Bochum, Kaiserslautern en Rüsselsheim). In Duitsland werken bijna 26 duizend mensen bij Opel. (ANP/Autointernationaal.nl)

 

Zie ook: Fiat wil Saab ook wel hebben

Zie ook: Deelneming Fiat in Chrysler gaat door

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding