Chrysler meldt zelfs dat mei een topmaand was, maar dat komt vooral doordat veel dealers die aan de dijk worden gezet met forse kortingen van hun voorraad af proberen te komen. Door de goede resultaten komen de verkopen over het jaar tot eind mei uit op 9,91 miljoen vergeleken bij 9,32 miljoen eind april. Dat blijft echter ruim beneden een voortschrijdend jaarcijfer van ruim veertien miljoen dat vorig voorjaar nog werd gehaald.

Niet verbazingwekkend is dat de verkopen nog wel aanzienlijk lager liggen als ze worden vergeleken met mei 2008. In totaal zijn er afgelopen maand in de Verenigde Staten 925.824 auto’s verkocht, 34 procent minder dan vorig jaar. Op die jaarbasis daalden de verkopen van General Motors met 29 procent, incasseerde Ford een daling met 24 procent en kwamen zowel Toyota als Honda bijna 41 procent lager uit.

Toch zien zowel Ford als Toyota voldoende reden om de productie in hun Amerikaanse fabrieken weer op te voeren.  ‘’We beginnen een heel klein beetje meer optimisme in de markt te zien,” zegt Bob Carter, vice-president van Toyota.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding