Sberbank zal samen met Magna investeren in Opel. Magna zal twintig procent deelnemen en Sberbank 35, samen gaat het om een investering van vijfhonderd miljoen euro. Tijdens een forum in Sint Petersburg zei de topman van de bank, German Gref, dat zijn bedrijf het aandeel zeker weer zal verkopen. ‘Na een herstructurering van de schulden zullen we kijken naar varianten die zowel de Duitse als de Russische regering tevreden zullen stellen’, wordt hij geciteerd in Financial Times. ‘Wij zijn een strategische investeerder en na de herstructurering zullen we ons aandeel verkopen aan een andere strategische investeerder.’ Hij heeft geen naam genoemd maar wel gezegd dat er een voorkeur is voor een Russische investeerder. Het doel zou zijn te bereiken dat er straks auto’s verkocht worden op de Russische markt maar ook geproduceerd wordt in Rusland.

Volgens de zakenkrant gaat het gerucht dat te zijner tijd het aandeel zou worden verkocht aan de miljardair Boris Deripaska, eigenaar van autofabrikant Gaz. Magna wil dat hij de industriële partner wordt en auto’s gaat produceren in zijn fabriek in Nizhny Novgorod. Deripaska heeft het nu moeilijk door de financiële crisis en hij moest vorig jaar zijn aandeel in Magna (dat hij in 2007 kocht voor anderhalf miljard dollar) weer verkopen.  

    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding