De reden is dat de BBC flink moet bezuinigen, zo meldt het Britse dagblad The Guardian.
Presentatoren die meer dan honderdduizend pond verdienen, zullen bij de volgende salarisonderhandelingen van de BBC een verlaging van 25 procent moeten slikken. De echte grootverdieners, zoals de zeer populaire Clarkson, moeten tot wel veertig procent inleveren.

Dat was de grimmige boodschap die de presentatoren te horen hebben gekregen tijdens een  bijeenkomst met het topmanagement van de BBC. Een aanwezige omschreef de sfeer in de vergaderzaal als ‘deprimerend’. Voor sommigen was de mededeling een totale verrassing. "Ik dacht dat we bijeengeroepen waren om met elkaar te genieten van een goed glas wijn en wat hapjes. En toen kregen we dit", aldus één van de BBC-sterren in een anonieme reactie.

De British Broadcasting Corporation (BBC) is publiek eigendom en wordt gefinancierd uit de schatkist en door inkomsten die het zelf genereert, zoals de verkoop van programma’s, dvd’s en tijdschriften. In de afgelopen maanden is onder kiezers in Groot-Brittannië irritatie ontstaan over de salarissen die sommige BBC-sterren verdienen. In het parlement liepen woedende politici te hoop tegen de in hun ogen exorbitant hoge salarissen. Zij vonden de beloningen immoreel, zeker ten tijde van een recessie. De BBC denkt sterk te staan in de onderhandelingen omdat de tijd dat populaire presentatoren met gemak een baan bij een andere televisiezender kunnen vinden, voorbij is. Ook de commerciële concurrenten van de BBC, zoals ITV en Channel 4, hebben bezuinigingen aangekondigd. Er lijkt voor de presentatoren dus niet veel anders op te zitten dan de salarisverlaging te accepteren. Voor mensen als Jeremy Clarkson is er overigens weinig aan de hand. Dankzij zijn boeken, veelvuldige columns en een scala aan schnabbels hoeft hij zich financieel geen zorgen te maken. (autointernationaal.nl)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding