Bovendien wil de bond nieuwe afspraken maken over kortere werktijden voor ouderen en daarnaast alle opleidingsplaatsen gehandhaafd zien. Het gaat om een cao voor negentigduizend VW-werknemers. Vakbondsonderhandelaar Hartmut Meine vindt de genoemde loonstijging het absolute minimum: "Voor minder doen we het niet." Volkswagen heeft nog niet op de eisen gereageerd.

In november vorig jaar bereikte IG Metall al een akkoord met andere werkgevers in de sector over eenzelfde loonsverhoging. Die zou in twee stappen moeten worden gerealiseerd. Maar gezien de slechte economische situatie maken talrijke bedrijven inmiddels gebruik van een uitzonderingsregel. Daardoor kan de afgesproken loonsverhoging worden uitgesteld.

Vergeleken met de concurrentie staat VW er relatief goed voor. Volgens onderhandelaar Meine is dat grotendeels te danken aan de inzet van het personeel. De onderhandelingen voor de nieuwe VW-cao gaan 20 augustus van start. De huidige cao loopt op 31 juli af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding