Dit is onderdeel van een nieuw bod van RHJ op Adam Opel AG, de Duitse dochter van General Motors. RHJ International wil 51-55 procent van Opel in handen krijgen en heeft gezegd dat het in een gevorderd stadium is voor wat betreft de gesprekken met GM en het bedrijf bereidt nu een definitief koopcontract voor Opel voor. Dat wil men deze week presenteren aan de moedermaatschappij GM, zo meldt Financial Times. 

 

Een onderdeel van het bod is dat RHJ in 2015 alle leningen die door de Duitse staat zijn gegarandeerd wil hebben terugbetaald. Het bedrijf zou veel Duitse politici en de vakbonden moeten overtuigen omdat velen van hen voor de overname door Magna waren. RHJ heeft inmiddels zijn aankondigingen van tien- tot twaalfduizend te schrappen banen teruggeschroefd naar ‘minder dan tienduizend’. Dat is net zoveel als Magna van plan is te schrappen. RHJ is ook al teruggekomen op zijn eerdere voornemen om de Opel-fabriek in Bochum te sluiten. RHJ zegt 440 miljoen euro beschikbaar te hebben en men wil 3,8 miljard euro aan gegarandeerde leningen gebruiken voor Opel, terwijl Magna 4,5 miljard wil. RHJ International is verbonden met het Amerikaanse buy-out bedrijf Ripplewood Holdings.  

 

In mei tekende GM niet met RHJ maar met Magna International een intentieverklaring met over de verkoop van 55 procent van Opel aan Magna (en de Russische Sberbank) maar dat loopt op het moment niet helemaal op rolletjes, met name door problemen over het intellectueel eigendomsrecht. De deal zou op 15 juli rond moeten zijn maar de directieraadvergadering die voor vandaag gepland stond, is afgezegd.  

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding