Wolfgang Porsche en Wendelin Wiedeking stonden schouder aan schouder toen zij in de stromende regen de mededelingen deden aan het personeel in Zuffenhausen. Porsche zal op termijn (2011) opgaan in het Volkswagen-concern als het tiende merk maar het zal zijn onafhankelijkheid behouden, vergelijkbaar met Audi.  Uiteindelijk is de ceo van Porsche, de zeer zelfverzekerde grootverdiener Wendelin Wiedeking, toch nog het slachtoffer geworden. In Ferdinand Piëch (grootaandeelhouder van Porsche en voorzitter van de raad van toezicht van Volkswagen) heeft hij uiteindelijk zijn meerdere moeten erkennen. Wiedeking vertrekt, samen met zijn financiële wizard Holger Härter, om de weg vrij te maken voor de stappen die nu genomen moeten worden. Wiedeking, al een paar jaar een van ’s werelds bestbetaalde managers, ontvangt een vertrekpremie van vijftig miljoen euro, iets wat met name in Duitse politieke kringen niet goed is gevallen. Härter moet het doen met een schamele 12,5 miljoen.
Een van de werknemers staat in de grijze bedrijfsoutfit onder de paraplu naar het verhaal te luisteren. Volgens hem ging het allemaal alleen maar om macht. "Der Ferry (grondlegger Ferdinand Porsche, red.) zou zich in zijn graf omdraaien", zegt hij (www.rp-online.de).  En zijn collega verzucht dat het ondergebracht worden ónder Volkswagen, wel een paar krasjes achterlaat op zijn gevoel van trots.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding