Dat schrijft tenminste het Duitse blad Der Spiegel in zijn editie die vandaag (31 augustus) verschijnt. "In de laatste weken heeft de directie van General Motors de vertegenwoordigers van de Duitse regering meerdere keren gevraagd de Russische investeerders uit het Magna consortium te weren", schrijft Der Spiegel, zonder bronnen te citeren."Dat zou het project aanvaardbaarder maken voor de Verenigde Staten". Het is bekend dat Russische toegang tot de knowhow en patenten van General Motors (via Opel) voor de Amerikaanse regering onverteerbaar is. 
Der Spiegel bericht dat de Duitse onderhandelaars het verzoek van General Motors van tafel hebben geveegd. Volgens het tijdschrift zijn er afspraken gemaakt tussen bondskanselier Merkel en de Russische president Medvedev tijdens een ontmoeting in München, vorige maand. Toen zou Merkel aan Medvedev hebben beloofd het Magna-consortium te steunen, wat er ook gebeurt. En daarmee komt de aap uit de mouw: het is de Duitse regering helemaal niet om Magna te doen als eigenaar van Opel maar om de relatie met Rusland.

(autointernationaal.nl)